Ιστορικό Σχολείου
1965-1966: Ίδρυση «Ιδρύματος Προστασίας καθυστερημένων παιδιών Λεμεσού». Έναρξη λειτουργίας «Σχολής Ασκήσιμων Παιδιών», σε κάποιο χώρο στα Πολεμίδια, με ένα δάσκαλο και επτά μαθητές. Η Σχολή λειτουργεί στα πλαίσια του φιλανθρωπικού μοντέλου, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος. Στη Σχολή φοιτούν παιδιά με ελαφριά ή μέτρια νοητική υστέρηση, που με βάση την ορολογία της εποχής αποκαλούνταν «ασκήσιμα».
1969: Η «Σχολή Ασκησίμων Παιδιών» μετακομίζει σε κτήριο του Δήμου Λεμεσού στην περιοχή Εναέριος στη Λεμεσό, το οποίο προηγουμένως λειτουργούσε μέχρι τότε ως φτωχοκομείο. Πέραν της Σχολής, στον ίδιο χώρο το «Ίδρυμα Προστασίας καθυστερημένων παιδιών Λεμεσού» λειτουργεί οικοτροφείο και προστατευμένα εργαστήρια.
1974: Η Σχολή μετονομάζεται σε «Σχολή Αποστόλου Λουκά Λεμεσού». Εξακολουθεί να αναφέρεται όμως ως «Σχολή Ασκησίμων». Συνεχίζει να λειτουργεί με ευθύνη του «Ιδρύματος Προστασίας καθυστερημένων παιδιών Λεμεσού», με παραχώρηση εκπαιδευτικών από το κράτος και με μερική επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Δήμο Λεμεσού. Το υπόλοιπο του κόστους λειτουργίας της Σχολής καλύπτεται από εισφορές, εράνους, πωλήσεις χειροτεχνημάτων και άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες που διοργανώνει το Ίδρυμα. Στη Σχολή γίνονται δεκτά παιδιά από 5 μέχρι 15 χρόνων. Μετά την ηλικία των 15 χρόνων οι μαθητές συνεχίζουν την εκπαίδευση τους στα προστατευμένα εργαστήρια.
1975: Η «Σχολή Αποστόλου Λουκά Λεμεσού» μετακομίζει και λειτουργεί στο κτήριο του Τουρκοκυπριακού Σχολείου Πολεμιδιών. Το οικοτροφείο συνεχίζει να στεγάζεται στο κτήριο του Δήμου Λεμεσού στην περιοχή Εναέριος, από οπού τα παιδιά μεταφέρονται καθημερινά προς και από τη Σχολή.
1979: Ψήφιση του «Περί Ειδικής Εκπαιδεύσεως Νόμου του 1979» (47/1979). Με την ψήφιση του Νόμου για πρώτη φορά το κράτος αναλαμβάνει επίσημα την πλήρη ευθύνη και το κόστος λειτουργίας των Ειδικών Σχολών στην Κύπρο. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου στις Ειδικές Σχολές φοιτούν παιδιά από 5-18 ετών. Διορίζεται Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής από το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας Νομοθεσίας.
1979: Αρχίζει η ανέγερση νέου κτηρίου στα Πολεμίδια, για να στεγάσει τη «Σχολή Απόστολου Λουκά».
1980: Ολοκληρώνεται η ανέγερση του νέου κτηρίου της Σχολής. Το νέο κτήριο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1980. Στη Σχολή φοιτούν 130 μαθητές συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων που απασχολούνται στα προστατευμένα εργαστήρια.
1980: Το «Ίδρυμα Προστασίας καθυστερημένων παιδιών Λεμεσού» μετονομάζεται σε «Ίδρυμα Άγιος Στέφανος για Άτομα με Νοητική Αναπηρία». Το εν λόγω ίδρυμα αναλαμβάνει τη λειτουργία του οικοτροφείου στο κτήριο του Δήμου Λεμεσού. Στο οικοτροφείο αυτό εξακολουθεί να διαμένει αριθμός μαθητών της Σχολής.
1980-1999: Σταδιακά η «Σχολή Αποστόλου Λουκά» εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο Ειδικό Σχολείο, εναρμονισμένο με τις νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Ο όρος «ασκήσιμα παιδιά» αντικαθίσταται σταδιακά με τον όρο «παιδιά με ειδικές ανάγκες». Η ονομασία «Σχολή Αποστόλου Λουκά» εγκαταλείπεται υπέρ της ονομασίας Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Λουκάς». Στο Σχολείο άρχισαν να διορίζονται σταδιακά διάφορες θεραπευτικές ειδικότητες. Μέχρι και το 1999 συνέχιζαν να υπάρχουν και ενήλικες μαθητές που απασχολούνταν στα εργαστήρια του Σχολείου.
1999: Ψήφιση του «Περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμου» (113 (Ι)/99). Με βάση τον νέο Νόμο στα ειδικά σχολεία φοιτούν παιδιά από 3-18 ετών με δυνατότητα παράτασης μέχρι τα 21. Ο εν λόγω Νόμος θεσμοθετεί την ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα συνηθισμένα σχολεία. Οι δύο αυτές πρόνοιες θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη μείωση του αριθμού των μαθητών του Σχολείου, ως αποτέλεσμα της αποχώρησης των ενήλικων μαθητών πέραν των 21 και της ένταξής αριθμού μαθητών σε συνηθισμένα σχολεία.
2000: Ίδρυση του «Συνδέσμου Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία Αποστόλου Λουκά» και ανάληψη της λειτουργίας των προστατευμένων εργαστηρίων από τον Σύνδεσμο, τα οποία απορροφούν τους μαθητές του Σχολείου που έκλειναν το 21ο έτος της ηλικίας τους.
2023: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση νέου, σύγχρονου κτηρίου του Σχολείου.
2024: Ολοκλήρωση του νέου κτηρίου και μεταστέγαση του Σχολείου στις σημερινές του εγκαταστάσεις.

Η «Σχολή Ασκησίμων Παιδιών» στο κτήριο στον Εναέριο (1969-1975)