ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
Δευ-Παρ – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 25334175
Τηλεομοιότυπο: 25385139
Μενού

1η Θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό 2020-2021 "Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες"

1η Θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό 2020-2021

1η Θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό 2020-2021 "Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες"

Το σχολείο μας για τον σκοπό του διαγωνισμού βιντεογράφησε δύο ντοκιμαντέρ.

Το πρώτο είναι «Ο Άρτος της Εκκλησίας» και το δεύτερο έχει τίτλο «Το Πλουμιστό Ψωμί».

Τα σχολεία που συνεργάστηκαν για τον σκοπό του διαγωνισμού ήσαν τα ακόλουθα: Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, Β΄ Δημ. Σχολείο Τσερίου Λευκωσίας και Ειδικό Σχολείο Απόστολου Λουκά Λεμεσού”.

«Ο Άρτος της Εκκλησίας»

Συνέντευξη με τον Πατέρα Παναγιώτη Ελπιδοφόρου Μαθητές του Ειδικού Σχολείου Απόστολος Λουκάς, Λεμεσού συνάντησαν στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στη Λεμεσό τον Πατέρα Παναγιώτη Ελπιδοφόρου για να μάθουν για τον Άρτο της Εκκλησίας. Οι πιστοί προσφέρουν στην Εκκλησία τον Άρτο για να χρησιμοποιηθεί στις ιερές ακολουθίες. Ο Άρτος της εκκλησίας ονομάστηκε πρόσφορο από το ρήμα «προσφέρω». Η ονομασία αυτή καθορίζει ένα συμβολικό κύκλο προσφοράς, δηλαδή των πιστών προς την Εκκλησία με τα αγαθά που πρόσφερε ο Θεός στον άνθρωπο και της Εκκλησίας προς τους πιστούς ως αντίδωρο αφού χρησιμοποιηθεί και ευλογηθεί στις ιερές ακολουθίες. Το πρόσφορο φτιάχνεται από ανθρώπους που έχουν πνευματική ζωή και διαφέρει από το ψωμί γιατί ζυμώνεται με προζύμι. Η σφραγίδα που μπαίνει στο πάνω μέρος του έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς που αφορούν τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγγέλους, τους Αγίους, τους ζωντανούς και κεκοιμημένους πιστούς. Στην Εκκλησία ο Άρτος χρησιμοποιήθηκε από τα πρώτα χρόνια των Χριστιανών ακολουθώντας το μοίρασμα του άρτου από τον Χριστό προς τους μαθητές του στο Μυστικό Δείπνο. 

 

« Το Πλουμιστό Ψωμί»

Συνέντευξη με την κα. Δωρίτα Βοσκαρίδου. Μαθητές του Ειδικού Σχολείου Απόστολος Λουκάς, Λεμεσού συναντήθηκαν με την κα. Δωρίτα Βοσκαρίδου, ιδρύτρια του μουσείου «Το Πλουμιστό Ψωμί», για να μάθουν για την ξεχωριστή αυτή τέχνη του διακοσμημένου ψωμιού. Το πλουμιστό ψωμί είναι μέρος της κυπριακής παράδοσης και το φτιάχνουν οι νοικοκυρές για να συνοδεύσουν πολλά γεγονότα της ζωής: μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, ονομαστικές γιορτές, στη γέννηση, στη βάφτιση, στο γάμο και στο θάνατο. Η συνταγή του είναι πανομοιότυπη με το συνηθισμένο ψωμί. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη ζύμη για τα στολίσματα (τα πλουμίσματα) αφαιρείται η μαγιά και το προζύμι και μένει μόνο το αλεύρι και το νερό για να μην φουσκώσουν. Ανάλογα με το γεγονός που σχετίζεται, το κάθε πλουμιστό ψωμί μπορεί να στολιστεί με σύμβολα όπως ο σταυρός, η άμπελος, το σταφύλι, γεωμετρικά σχήματα, και λουλούδια. Η παράδοση αυτή επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπως: τις Βαλκανικές, τη Ρωσία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η κα. Βοσκαρίδου μετά από χρόνια μελέτης και έρευνας για αυτή την ιδιαίτερη τέχνη του πλουμιστό ψωμιού της Κύπρου και με στόχο να μεταφέρει τις πληροφορίες αυτές στις επόμενες γενιές, ίδρυσε και οργάνωσε το μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί». Εκεί οι μαθητές επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν τα εκθέματα, να διαβάσουν, να ακούσουν για την ιστορία των διαφόρων πλουμιστών ψωμιών, και να φτιάξουν τα δικά τους πλουμισμένα ψωμιά σε βιωματικά εργαστήρια.